Salve Viator

Het boek ‘Salve Viator, een boek voor Merel, maakte ik in opdracht van Herma Millenaar. Ze kende het  leporello-viltboek ‘Mijn Huis’, dat ik van mijn eigen huis heb gemaakt: “Maak een boek van mijn huis. Ik geef je de vrije hand”. Wat een prachtige opdracht.

Ik woonde een tijdje in haar huis. Alleen, om het huis te ondergaan, ongestoord te kunnen kijken wat het huis met mij zou doen, om zelf  iets met dat huis aan te kunnen. De wetenschap dat Merel, haar kleindochter, het boek ooit krijgt, had  invloed op de inhoud; ik wilde ook graag dat Merel uit Salve viator dingen kon lezen over haar oma, die ze misschien nog niet wist. Voor het onderdeel waarin ik in beelden en hier en daar wat tekst ook iets van Herma’s leven, werk en belangstelling vastlegde, interviewde ik haar uitgebreid en putte ik uit de interviews die ik haar afnam, ter voorbereiding op mijn foto’s van haar voor de expositie Grote Apeldoorners, onderdeel van de Apeldoornse Fotobiënnale 2012.

In Salve viator  laat ik Herma’s huis zien, door mijn ogen bekeken. De beelden die dat opleverde bracht ik uiteindelijk onder in thema’sals ‘flora & fauna’, ‘licht’, ‘cirkels’, ‘houvasts’ en ‘structuren’; soms werden dingen zichtbaar, die tot dusver ongezien waren gebleven.

Het boek is feestelijk aan Herma overgedragen tijdens de opening van de expositie met de titel ‘De dingen hebben jou nodig, om gezien te kunnen worden’, mijn bijdrage aan de Apeldoornse Fotobiënnale 2014. Als  mede-exposant nodigde ik uit de jonge beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper Willemieke van den Brink uit, die haar fascinerende serie boeken Tot de kern toonde, niet voor niets in september 2015  aangekocht door Meermanno Museum.

In Mister Motley kun je een interview lezen met Willemieke en mij: www.mistermotley.nl

Salve Viator, een boek voor Merel