Klemmende laden

     

     

Aanleiding voor de tekst Klemmende laden was de (anonieme) senryū: Als ik mij kwaad maak, / wil de lade van mijn kast / niet meer opengaan.

Klemmende laden is een essay over woede, die leek die te ontstaan omdat een la klemde, een zoektocht naar de oorzaak van de woede bij het hoofdpersonage, maar ook een zoektocht bij psychologen en filosofen naar wat woede eigenlijk is, een zoektocht naar wat een senryū is,  en naar ‘mijn’ senryū, daarbij geholpen door andere dichters.

Aan de tekst zijn twee fotoseries toegevoegd; van hout en van rozen, beide onderwerpen uit de tekst.

In 2017 maakte ik zes boekjes, met hetzelfde binnenwerk, maar met een andere binding. Zoals altijd verwijst de binding verwijst naar de inhoud; alle boekjes zijn voorzien van een elementje waarmee je een la open trekt, sommige dragen ook sleutels.

Een jaar later maakte ik een nieuw boekje, met een verkorte tekst. Dit keer koos ik een vormgeving die verwijst  naar de herkomst van de senryū, Japan; de tekst in Japanse lettertekens, voornamelijk de kleuren wit en rood, en een Japanse binding.

uitgeverij Vliedorp geeft ‘Klemmende laden’ uit

In 2021 verscheen dit essay ook in oplage, gepubliceerd door uitgeverij Vliedorp. (https://www.zolderman.nl/vliedorp/  zie: fondsoverzicht / gedichten). Het boekje is te koop in mijn atelier – maak eerst even een afspraak – of te bestellen; dan stuur ik het op. Kosten: € 20,00, exclusief eventuele verzendkosten.